ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2006

Η θέση σας που επικοινωνεί στην ελληνική γλώσσα.
Post Reply
User avatar
尼古拉前执事
Archon
Posts: 5118
Joined: Thu 24 October 2002 7:01 pm
Faith: Eastern Orthodox
Jurisdiction: Non-Phylitist
Location: Euless, TX, United States of America
Contact:

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2006

Post by 尼古拉前执事 »

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2006

Code: Select all

    Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η λαμπρότητα του φετινού εορτασμού των Θεοφανείων στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Ο καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας επέτρεψε σε χιλιάδες πιστών να συρρεύσουν στο σημείο του μεγάλου εορτασμού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εκκλησίας.

   Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Φιλίππου Καμινίων Πειραιώς, ξεκίνησε η μεγάλη πομπή. Σταυροί, εξαπτέρυγα, λάβαρα και σημαίες των Ιερών Ναών του λεκανοπεδίου της Αττικής, προπορευόντουσαν στην μεγαλοπρεπή αυτή λιτανεία, κρατούμενα από το μέλλον της Εκκλησίας μας, τα νέα παιδιά. Ακολουθούσαν νέοι και νέες με παραδοσιακές ενδημασίες, οι χοροί των Μοναζουσών, των Ιεροψαλτών, των Ιερέων, η στολισμένη εικόνα της βαπτίσεως, βασταζομένη από τέσσερις ευζώνους.

   Περί τους πενήντα Ιερείς έδωσαν το παρόν στο γεγονός. Στην λιτα­νευτική πομπή μετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται: Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Χριστιανουπόλεως κ. Γρηγόριος και Μαραθώνος κ. Φώτιος. Κατά την πορεία επαιάνιζαν οι Φιλαρμονικές των Δήμων Πειραιώς, Σαλαμίνος, Κορυδαλλού και της Ελληνικής Αστυ­νομίας. Εκατοντάδες λαού ακολούθησαν την πομπή διερχόμενοι μέσα από κεντρικές οδούς του Πειραιώς προς την προβλήτα της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Χιλιάδες πιστοί ήσαν οι παρατετεγμένοι δεξιά και αριστερά και παρακολουθούσαν την μεγαλοπρεπή πομπή. Πλήθος ανέ­μενε γύρω από την εξέδρα. Εκεί τιμές απέδωσε η παρατετεγμένη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος κατά την υποδοχή της πομπής. Στην υπο­δοχή ανέμενον και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χρυσόστομος και οι Σεβασμιώ­τατοι Μητροπολίτες : Αττικής και Διαυλείας κ. Ακάκιος, Χίου κ. Στέφανος και Ευβοίας κ. Ιουστίνος, περιστοιχιζόμενοι από μέρος του Ιερού Κλήρου.

   Άπαντες ανέβηκαν στην προευτρεπισμένη εξέδρα και εντός ολίγου αντή­χη­σαν οι ύμνοι της Εορτής, η ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και τα χαρμόσυνα συρίγματα των πλοίων, κατά την κα­τά­δυση του Τιμίου Σταυρού.

Στην τελετή του αγιασμού των υδάτων παρέστησαν οι κάτωθι: Ο Αντι­­πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ι. Τραγάκης, ο κ. Γ. Ρηγό­πουλος, εκπρόσωπος του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Νερά­ν­τζη, οι βουλευτές Π. Μελάς , Π. Μαντούβαλος, Ι. Κυριάκος και Γ. Νιώτης, ο τέως υπουργός κ. Ν. Γκελεστάθης, οι πολιτευτές Γ. Σαβ­βόπουλος και Η. Βουγιουκλάκης. Επίσης το παρόν έδωσαν οι Δήμαρχοι: Πειραι­ώς κ. Χ. Αγραπίδης, Παιανίας κ. Π. Παπα­κωστό­πουλος, Περά­ματος κ. Ι. Λαγουδάκος, , κ . Δ. Σαράφογλου, Κορυδαλλού κ. Χρήστου, η Δήμαρχος Δεσφίνης κ. Π. Καμπαφντζή-Μπαζακτάρη, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιώς και άλλοι επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων.

Code: Select all

   Στη συνέχεια ο λόγος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Αδελφοί εν Χριστώ και συλλειτουργοί. Πανοσιώτατοι και Αιδεσιμώτατοι ιερείς του Υψίστου.

Αξιότιμοι Κύριοι εκπρόσωποι της πολιτείας, Αξιότιμε κ. Δήμαρχε της πόλεως, οι τιμώντες δια της παρουσίας σας σήμερον, την λαμπράν εορτήν των Θεοφανείων.

Λαέ του Κυρίου περιούσιε και θεοτίμητε, ο φύλαξ και φρυκτωρός της ορθοδοξίας, κατά την πρέπουσαν επωνυμίαν που σου εδόθη υπό των Πατριαρχών της Ανατολής εν έτει 1848.

Code: Select all

   Καλούμεθα σήμερον πάντες ημείς εις τον χώρον τούτον όπως αποδώσωμεν ευλαβώς υψιλήν τιμήν και προσκύνησιν εις την επέτειον της επιφάνειας του Τριαδικού Θεού εν τω Ιορδάνη, επί τω βαπτισμώ του Σωτήρος Χριστού.

   Η άπειρος και απρόσιτος θεότης συγκαταβαίνουσα οικτιρμόνως τω γένει των ανθρώπων, προσιτή γίνεται και αισθητώς αποκαλύπτεται εις πληροφόρησιν του κόσμου περί του μυστηρίου της Τρισυποστάτου Θεότητος και της σωτηρίας των ανθρώπων.

   Τούτο το ύψιστον γεγονός εορτάζομεν ΣΗΜΕΡΟΝ, με την γνωστήν ονομασίαν «Θεοφάνεια», κατά θεσμόν θείον της Εκκλησίας του Χριστού, ήτις είναι Θεοΐδρυτος και Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική, καθώς ομολογείται εις το Σύμβολον της Πίστεως.

   Ως εκ τούτου έχουσα την υπόστασιν ουρανόθεν, ενομοθέτησεν ευαγγελικώς τους Ιερούς Κανόνας αιωνίους και απαραχαράκτους. Είναι δε, ως ελέχθη, Μία και αληθής, Μίαν έχουσα την πιστήν, ορθόδοξον και όχι πολλαί ψευδοεκκλησίαι με ανθρωπίνην την προέλευσιν και ψευδεπίγραφον τον Χριστόν, εν αντιθέσει προς τον Απόστολον Παύλον, διαγορεύοντα: «Εις Κύριος, μία πίστις, εν βάπτισμα.» (Έφεσ. Δ, 5).

   Τούτου ένεκεν, εδογμάτισεν η Εκκλησία εν Αγίω Πνεύματι, θέσασα ως βάσιν και κρηπίδα την ενότητα εν τη αληθή πίστει, την ομοιομορφίαν εις το λειτουργικόν μέρος και τον ταυτόχρονον συνεορτασμόν μέχρι συντελείας των αιώνων, ως Μία και Οικουμενική απ’ αρχής, κατά τον λόγον του Κυρίου: «Πάτερ θέλω ίνα ώσι πάντες εν καθώς και ημείς εν εσμεν».

   Επέχει όθεν η ενότις θέσιν δόγματος, διο και κατεδίκασε η Αποστολική Εκκλησία, μερισμούς και σχίσματα και ορθολογισμούς ανθρωπίνους με επιτίμια φρικτά.

   Συμφώνως τούτοις, η Εκκλησία ΣΗΜΕΡΟΝ εορτάζει Θεοφάνεια. Προ ήμερον εώρτασαν Θεοφάνεια οι άνθρωποι αυτοβούλως. Τούτο το «σήμερον», περιτράνως διακηρύσσεται και εις τας ευχάς του Μεγάλου Αγιασμού:

   Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις!

   Σήμερον τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί!

   Σήμερον η ιερά και μεγαλόφωνος των ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται!

   Διευκρινίζεται ότι, το «σήμερον», έδω δεν είναι χρονικόν, αλλά διαχρονικόν, εις ενότητα πλήρη και ομοφωνίαν κατά πάντα και εν πάσι, ποτέ δε διαφοροχρόνως.

   Διο και η εν Ελλάδι ακαινοτόμητος και μαρτυρική Ορθόδοξος Εκκλησία του Χριστού, η του πατρώου εορτολογίου, σήμερον επιτελεί Θεοφάνεια μεθ’ όλων των ανά των κόσμον ορθοδόξων Εκκλησιών κατά τα 4/5 του συνόλου των, προηγουμένης της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

   Ημείς, οι γνωστοί ως Παλαιοημερολογίται και όχι παρατηρηταί ημερών, καθώς εσφαλμένως κατηγορούμεθα, αλλά τηρηταί του συνόλου των εκκλησιαστικών παραδόσεων και τέκνα γνήσια των Θεοπνεύστων Αγίων Πατέρων, «το μικρόν ποίμνιον» του Χριστού, «το λείμμα της της κατ’εκλογήν χάριτος» κατά τον Παύλον (Ρωμ. ΙΑ , 5), συνετάχθημεν «φυλάσσειν Θερμοπύλας τοις των Πατέρων ρήμασι πειθόμενοι»!

   Παραδόσεις Εκκλησιαστικαί και Εθνικαί, είναι δι’ ημάς ο,τι το ιδεώδες, το υψηλόν και και ωραίον και πολίτιμον θησαύρισμα. Είναι ο πλούτος της ευσεβείας μας.

   Προς τούτο, επελέξαμεν τον αγώνα τον καλόν «υπέρ βωμών και εστιών», κατά τους αρχαίους προγόνους μας, εις εποχήν που η λαίλαψ της παγκοσμιοποιήσεως και της νέας εποχής και τάξεως πραγμάτων μετά του αθέου οικουμενισμού, συμπαρέσυραν εις αλλοτρίωσιν και παραμόρφωσιν την αξιόλογον χώραν μας, την ένδοξον Πατρίδα μας Ελλάδα με τα αθάνατα πεπρωμένα και ιδανικά της, την Ορθοδοξίαν, την ένδοξον ιστορίαν της και τον πολιτισμόν και ηρωισμόν της, έως και το επί ημερών μας Αλβανικόν έπος κατά των επιδρομέων Ιταλογερμανών παρά την σμικρότητά της και τας σκληράς και αιματηράς θυσίας της, λησμονηθείσης δυστυχώς υπό των συμμαχών της, παντελώς.

   Κατ’ επέκτασιν των ανωτέρω, επιχειρείται εις τας ημέρας μας λίαν εξουθενωτικώς και η αποκοπή του λαού μας από τας ρίζας της ενδόξου φυλής μας, με την εξαχρείωσιν των ηθών και την παραφθοράν της πλουσιοτάτης και περιφήμου ελληνικής γλώσσης και της ιστορίας του Έθνους μας, ως και με τον αποπροσανατολισμόν των ελληνοπαίδων από τον ελληνοχριστιανικόν πολιτισμόν, δηλαδή από την καταγωγήν των.

   Αντ’ αυτών δε, προωθείται η προσήλωσις και υποδούλωσις των εις παν ο,τι ευτελές και γλοιώδες, τύπου Χάρυ - Πότερ και άλλων σατανικών παραλογισμών, επί σκοπώ τον αφελληνισμόν και τον αθεϊσμόν.

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.

Code: Select all

   Επιλογίζοντες εν συντομία δια το βραχύ του χρόνου, διακηρύττομεν:

   Οι καιροί χαλεποί! Η αποστασία εφαπλούται επικινδύνως εις παροργισμόν του Θεού!

   Παραγγέλομεν όθεν μετά του θεορρήμονος Παύλου: «Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε, κραταιούσθε, πάντα υμών εν αγάπη γινέσθω» (Κορ. Α , 13).

   Ο δε Θεός του ελέους, ο εκ φιλανθρωπίας άνθρωπος γενόμενος και εν Ιορδάνη ποταμώ βαπτισθείς δια την ημετέραν αναγέννησιν και σωτηρίαν, δώη ημίν και πάσι τοις ανθρώποις τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος Αυτού 2006, ειρηνικόν, αίσιον και φορέα παντός αγαθού μετά υγείας της κατ’ άμφω επί μήκιστον χρόνον.

Έρρωσθε εν Κυρίω

User avatar
尼古拉前执事
Archon
Posts: 5118
Joined: Thu 24 October 2002 7:01 pm
Faith: Eastern Orthodox
Jurisdiction: Non-Phylitist
Location: Euless, TX, United States of America
Contact:

Post by 尼古拉前执事 »

Image

Post Reply