ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Η΄
β΄) Περί Βίας, Ανδρείας και Αυταπαρνήσεως
20η επιστολή. Παιδιά μου, ανδρίζεσθε δια τον αγώνα, ο Χριστός μας, αοράτως πάρεστι και περιμένει να ίδη την νίκην,
δια να σας δώση τον αμαράντινον στέφανον της αιωνίου δόξης! Όστις αγαπά τον Θεόν, θυσιάζει τα πάντα, μόνον και μόνον δια να αναπαύση τον Θεόν.
Μη λυπηθήτε τίποτε, διότι εμπρός εις την αγάπην του Θεού, τα πάντα είναι σκύβαλα.
Οι δαίμονες θορυβούνται, βλέποντες υμάς να ετοιμάζεσθε δια την μάχην, οι δε άγγελοι τρέχουν, να διώξουν κάθε δυσκολίαν δια την νίκην.
Λοιπόν συμμαχίαν με τους αγγέλους του Θεού, όπως δώσωμεν μαρτυρίαν, ότι «Ιησούς ο Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» ( Εβρ. 13,8 ).
ΠΑΤΡΙΚΑΙ ΝΟΥΘΕΣΙΑΙ-ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ
Re: ΠΑΤΡΙΚΑΙ ΝΟΥΘΕΣΙΑΙ-ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Η΄
21η επιστολή. Προς Καθηγουμένην.
Αγωνίζου,… διότι των ποιμένων το καθήκον είναι να θυσιάζωνται υπέρ των προβάτων που ανέλαβον να ποιμάνουν.
Τρισμακάριοι οι ποιμένες, που θα ποιμάνουν καλώς τα λογικά πρόβατα, διότι τους αναμένει μέγας πλούτος εν ουρανοίς αιώνιος!
Υπόμεινον τα πάντα, τέκνον μου, διότι ο διάβολος θα κτυπήση ποικιλοτρόπως, όπως μας σπάση
το τείχος της υπομονής, ούτω θα έχη δύο κέρδη, την ιδικήν μας ήτταν και των αδελφών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Η΄
22η επιστολή. Εύχομαι η χάρις του Θεού να σε επισκιάση και να σου δώση την αρμόζουσαν δύναμιν, να αντιμετωπίσης τον κάκιστον εγωϊσμόν, την δεινήν αφετηρίαν όλων των κακών κινήσεων της πολυμόρφου κακίας. Μη φοβού, τέκνον μου, του διαβόλου την πίεσιν. Η δύναμις του Θεού μας είναι τόσον πανίσχυρος, που βοηθεί ανεπιφυλάκτως τους θέλοντας να συμμαχήσουν μαζί της. Έχει δύναμιν ουκ ευκαταφρόνητον ο διάβολος, πλην ο Θεός σκεπάζει θαυματουργικώς τον ταλαίπωρον άνθρωπον. Θάρρος, παιδί μου, εις τον αγώνα, μελέτα τον νόμον του Θεού, λέγε την αγιαστικήν και σώζουσαν ημάς ευχούλα του Ιησού μας και ρίψε τον εαυτόν σου μέσα εις την φωτιά της μάχης και ο Θεός θα αμείψη αυτόν τον αγώνα με ελάφρωσιν, όπως έγινε τόσας και τόσας φοράς, με πλουσίας χρηστάς ελπίδας δι’ ένα αιώνιον λαμπρόν μέλλον. Μη δειλιάζης εμπρός εις οιονδήποτε διαβολικόν πάθος, όσον και αν σου παρουσιάζεται ογκώδες και υπερβολικόν, διότι όπου ο Θεός επεμβαίνει, νικάται του διαβόλου η αντίδρασις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Η΄
23η επιστολή. Παιδί μου, θέλω χάριτι Θεού να νικήσης εις τον αγώνα. Μέχρι θανάτου αντίστασιν. Όχι οπίσω πλέον, μόνον έμπροσθεν.
Ο θάνατος συνεχώς μας απειλεί. Πρέπει να είμεθα έτοιμοι. Πρέπει να αγωνισθώμεν μέχρις αίματος.
Εγώ θα είμαι εις το πλευρόν σου να συναγωνίζωμαι, έως ότου θριαμβεύση ο Χριστός με την σημαίαν της Αναστάσεως.
Θα βαδίζωμεν μαζί τον δρόμον της σωτηρίας, θα σε βοηθώ εις τον ανήφορον της κατά Χριστόν ζωής. Όλα πρόσκαιρα και εφήμερα.
Άνω να ατενίζης. Την ζωήν της αγνότητος να ποθής με πάθος. Ή αγνότης ή θάνατος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Η΄
24η επιστολή. Ευλογημένον μου τέκνον, μη φοβού εις τον αγώνα. Θάρρος και ελπίδα τρέφε εις την ψυχήν σου.
Τας αντιξοότητας που προέρχονται εκ των δαιμόνων παράβλεπε. Συ βλέπε, ότι ο κάθε αγώνας θα στεφθή με επιτυχίαν.
Δια τον Θεόν τίποτε δεν πάει χαμένο, έστω και η βραχυτάτη βία και αυτή καλή είναι.
Μη δειλιάζης καθόλου, μάχου γενναία, «στρίμωχνε» τον εαυτόν σου, πίεζέ τον, διότι πιεζόμενον το σταφύλι, εξάγει το ωραίον κρασί, που ευφραίνει την καρδίαν.
Θάρρος, παιδί μου, και θα νικήσωμεν συν Θεώ, ο Θεός υπέρ ημών θα πολεμήση και ημείς σιγήσωμεν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Η΄
25η επιστολή. Ο Χριστιανικός αγώνας είναι ένδοξος, διότι το βραβείον δεν θα είναι κάτι το προσωρινόν, αιωνία δόξα επάνω εις τον ουρανόν!
Μακάριος λοιπόν όποιος θα είναι κατά Θεόν σοφός, διότι δεν θα του ζητηθή λόγος και δεν θα ευρεθή εις δύσκολον θέσιν, όταν θα τον καλέση ο Θεός και του ζητήση τον επί γης χρόνον.
Χωρίς να λυπούμεθα εξοδεύομεν τον χρόνον. Όταν φύγωμεν από αυτόν τον κόσμον, θα καταλἀβωμεν την ζημίαν, που υπέστημεν αφήνοντες να μας φύγη ο χρόνος.
Περνούν αι ημέραι χωρίς υπολογισμόν, σωτήριον θα είναι να το καταλάβη ο άνθρωπος, έστω και κατά τας τελευταίας ημέρας της ζωής του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Η΄
26η επιστολή. Μη χάνετε το θάρρος σας δι’ ένα καινούργιον αγώνα, αποκρούοντας ούτω κάθε λογισμόν δειλίας και αποθαρρύνσεως.
Πρέπει συνεχώς να ανανεώνωμεν τας δυνάμεις μας, να ανασυγκροτώμεν μέτωπον αντιστάσεως, καθώς κάμνει και ο διάβολος.
Μη σας απελπίζη η τυχαία πτώσις, έστω και μία συνεχής, ο σκοπός είναι να μη δώσωμεν τα νώτα εις τον εχθρόν και καυχηθή ενώπιον Θεού και λυπήσωμεν Αυτόν.
Θάρρος και ανδρεία αρμόζει εις τους αγωνιστάς, καθ’ ον χρόνον δεν αγωνίζονται περί εφημέρων στεφάνων, μαραινομένων, αλλά περί αιωνίων και αφθάρτων!
Μακάριοι λοιπόν όσοι θα έχουν τας λαμπάδας των αναμμένας, με λάδι εις το λυχνάρι.
Αυτοί θα εισέλθουν χαίροντες και αγαλλόμενοι μετά του Χριστού εις τους αιωνίους γάμους, μεστοί πνευματικής ηδονής.